Najskuteczniejsze metody leczenia trądziku
Trądzik najczęściej kojarzony jest z okresem dojrzewania, gdyż pojawia się on u ok. 90% młodocianych pacjentów (16-17 lat) i związany jest ze zwiększona aktywnością hormonalną. Dermatoza ta jest jednak charakterystyczna dla grupy w wieku 11-30 lat i dorośli również mogą mieć jej objawy. Trądzik to nieprzyjemna i wyraźnie widoczna jednostka chorobowa, która objawia się zaskórnikami, grudkami, krostami bądź cystami. Dodatkowo zmiany te mogą się nasilać przy stosowaniu nieodpowiedniej diety lub różnego rodzaju leków. Warto więc poznać najskuteczniejsze sposoby leczenia trądziku.
Codzienna pielęgnacja skóry trądzikowej
Zmiany trądzikowe w 99% procentach dotyczą skóry twarzy, w 90% pleców i w niemal 80% klatki piersiowej (dekoltu). W związku z tym bardzo ważna jest szczególna pielęgnacja tych obszarów ciała. Przed każdym nanoszeniem różnego rodzaju kosmetyków należy odpowiednio oczyścić twarz i przywrócić jej naturalne pH. Warto tu sięgać po delikatne żele, czy mydła o kwaśnym pH 5,0-7,0 i w ten sposób regularnie oczyszczać twarz.
Kosmetyki dostępne w drogeriach oraz zwykłych sklepach często zawierają tzw. składniki problematyczne o potencjale uczulającym i drażniącym np. konserwanty, barwniki, czy związki zapachowe. Warto więc sprawdzić przed użyciem skład danego preparatu. W przypadku skóry suchej zaleca się stosować preparaty nawilżające, jednak bez zawartości tłuszczu. O nawilżenie trzeba zadbać także przy cerze tłustej i mieszanej, gdyż środki przeciwtrądzikowe oraz czynniki zewnętrzne mogą powodować jej przesuszenie.
Warto zwrócić uwagę również na to, by używane preparaty zawierały składniki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, kojącym i nawilżającym jak np.:
- cynk,
- czarne błoto,
- siarka,
- olejek z drzewa herbacianego,
- fiołek trójbarwny,
- witaminę A.
Dieta przy cerze trądzikowej
Na stan skóry mają wpływ czynniki hormonalne, genetyczne, rozwój bakterii, nadmierne wydzielanie łoju, ale również nieodpowiednie żywienie. Dieta u pacjentów z trądzikiem (szczególnie jego ciężką odmianą) powinna być odpowiednio dostosowana. Na co zwrócić uwagę w jadłospisie, by wspomóc walkę z zaskórnikami i grudkami?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 a trądzik
Witamina F, NKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) wykazują istotne dla skóry działanie i zalicza się do niej m.in. kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, potocznie zwane zdrowymi tłuszczami. Spożywanie ich w odpowiedniej proporcji (1:3-1:6) może przyczyniać się do zmniejszania stanu zapalnego i redukcję zmian chorobowych. Mowa głównie o kwasie linolowym i α-linolenowy (ALA). Doskonałym źródłem tego rodzaju tłuszczy są:
- łosoś,
- makrela,
- dorsz,
- tran,
- nasiona chia,
- nasiona lnu,
- orzechy włoskie.
Pacjenci z cerą trądzikową musza także zdawać sobie sprawę ze szkodliwości tzw. tłuszczy trans. Występują one na ogół w słodyczach, słonych przekąskach (np. chipsy), fast foodach i produktach przetworzonych. Mogą spowalniać leczenie trądziku, a ich nadmiar jest ogólnie niekorzystny dla zdrowia. Co więcej, o ile Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca pokrycie dziennego zapotrzebowania kalorycznego w 30% z tłuszczy naturalnych, to maksymalne spożycie tłuszczy trans określa na poziomie 1%.
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym a trądzik
Trądzik to problem bardzo złożony, którego leczenie trwa kilka, a nawet kilkanaście lat. Obserwuje się jednak, że zaskórniki, wykwity i grudki towarzyszom pacjentom ciepiącym na otyłość i stosującym dietę bogatą w produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Dzieje się tak dlatego, że wzrost częstotliwości występowania trądziku, wiąże się z występowaniem insulinopodobnego czynnika hormonu wzrostu (IGF-1) w wysokich stężeniach.
Z kolei po zmianie stylu odżywiania na dietę bogatą w produkty o niskim IG i redukcji masy ciała obserwuje się znaczne ustąpienie objawów. Co więcej, w parze z tymi zmianami idzie zwiększona wrażliwość na insulinę. Taki stan rzeczy powoduje obniżenie produkcji androgenów, które w znacznej mierze przyczyniają się do powstawania trądziku u młodych pacjentów.
Przykładowe produkty z niskim i wysokim IG
Produkty z niskim IG <50 | Produkty z wysokim IG >50 |
Kasza gryczana | Cukier (sacharoza) |
Biała fasola | Miód |
Gorzka czekolada | Popcorn |
Chudy ser twarogowy | Skrobia ziemniaczana |
Kiwi | Chipsy |